meisje_wil_niet_eten_s

Help mijn kind eet niet wat nu?

Dit is iets wat je als moeder vast wel herkend? Ook ik heb een moeilijke eter (gehad) die bepaalde structuren & smaken toch echt niet lekker vindt. Maar door te blijven proberen en met geduld (Ok bijna altijd dan ;-)) aandacht en af en toe wat improviseren kom je een heel eind!
Natuurlijk zijn er nog steeds dingen waar ook mijn kind geen fan van is of juist naar hunkert, (zoete dingen) maar we zijn al een heel eind gekomen. En elk klein stapje vooruit is er een. Als ik het kan kun jij het ook!
Ben je al benieuwd? 
Hieronder wat tips voor jullie:

1) De eerste die ik noem, heel belangrijk. MAAK GEEN STRIJD van het eten, houd het eten zo ontspannen mogelijk!

2) Begin zo jong mogelijk met het aanbieden van verschillende soorten groenten. Bij flesvoeding vanaf een maand of vier/vijf met wat kleine hapjes, bij borstvoeding hoeft dit in principe pas vanaf 6 maanden ( BV smaakt elke keer al wat anders door datgene wat de moeder eet)

3) Schep kleine porties op, spreek af met je kind dat hij of zij in ieder geval een of twee hapjes probeert & houd vol! Het kan soms wel tot 10x duren voordat een kind aan een bepaalde smaak is gewend!

4) Jij bepaald wat je kind eet, je kind hoeveel. Vooral jonge kinderen voelen nog heel goed aan hoeveel hun lichaam nodig heeft. Heb ik honger > een rammelende maag? Of heb ik hoofdhonger > lekkere trek ?  Dit noem je intuïtief eten. Let hierbij wel op de tussendoortjes.

5) Beloon je kind als het zijn best heeft gedaan, jaaaa goed hoor!! Negeer negatief gedrag zoveel mogelijk en focus je op de dingen die goed gaan! Belangrijk om de sfeer zo positief en ontspannen mogelijk te houden.

6) Je bent als ouder het voorbeeld: Eet jij vaak patat / pizza / chips / weinig groenten /saus met groenten in plaats van groenten met saus, dan zal je kind dit ook sneller gaan doen.

7) Eet met aandacht! Maak een praatje en zorg dat er geen afleiding is van schermpjes. Bij heel jonge kinderen kun je er wel voor kiezen ze af te leiden met een speeltje / boekje of iets dergelijks. Maar stop hier op een gegeven moment wel mee anders raken ze hier aan gewend. Ze moeten uiteindelijk ook leren dat er af en toe ook even moet worden gewacht op de rest van het gezin.

8) Laat je kind zelf eten, het is goed voor de ontwikkeling van jonge kinderen om zelf met het eten bezig te zijn. 

9)Is jouw kind gevoelig? De plek waar je kind zit aan tafel kan  bepalend zijn of en hoeveel je kind eet. Denk aan fel licht, achtergrondgeluiden, luchtjes etc.  Ook de structuur van het eten: glad, korrelig, hard, zacht etc. kan lastig zijn voor een gevoelig kind. Let vooral op wat jouw kind hierin aangeeft en kijk naar de mimiek van het kind tijdens het eten (afkeer, rood zien)

10) Heeft jouw kind AD(H)D en is hij of zij snel afgeleid of juist dromerig? Laat je kind tussendoor even wat pakken. En kijk ook hier, waar zit je kind? Is er veel afleiding? Zal je kind minder goed eten.

11) Verstop groenten in een smoothie of baksel zoals bijvoorbeeld: Zoete aardappel brownie / spinazie pannenkoekjes / wortel cake etc.. Wees creatief! 

12) Geef tussendoor wat vaker rauwkost; komkommer / tomaat / augurkjes / wortelen oid. Maak er eventueel een snackplank van met wat fruit / nootjes en zelfgemaakte HUMUS of tzatziki erbij. Bied je je kind wat nieuws aan? Doe dit dan naast iets wat je kind al kent.

13) Doe samen boodschappen, laat je kind mee helpen koken, laat je kind kiezen uit twee soorten groenten & maak er een feestje van!
Succes, je kunt het!!!

 

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *