kinderen bloemen

De “tuin” van je darmen.

AU, ik heb zo’n last van mijn buik mamma!
Dit hoor je vast wel eens in huis. Of misschien heb je zelf wel last van een van onderstaande klachten?
Buikpijn, een opgeblazen gevoel,  winderigheid, prikkelbare darm syndroom, laaggradige ontstekingen (bijvoorbeeld een loopneus of oorpijn) maar ook huidproblemen, allergieën, AD(H)D en concentratieproblemen…Het wordt allemaal steeds gewoner gevonden. Het gaat wel weer over, het hoort er gewoon bij krijg je dan te horen of je moet er maar mee leren leven. En in het geval van AD(H)D wordt al vrij snel medicatie voorgeschreven. Maar is het ook echt zo? Moet je er maar “mee leren leven”? En is medicatie altijd de oplossing?
Als je goed zorg draagt voor je darmflora zullen heel veel klachten verminderen of zelfs over kunnen gaan!

Je darmwand is een lichaams barrière die het lichaam enerzijds beschermd tegen lichaamsvreemde stoffen van buitenaf, maar ook doorlaatbaar moet zijn voor vocht en voedingsstoffen.                                 

De darm barrière bestaat uit meerdere lagen: Deze lagen vormen samen het Common mucosal immune system > alleen stoffen die binnen mogen komen worden toegelaten, anderen worden “terug gestuurd”. Het commune mucosal immune systeem vind je niet alleen in het darmslijmvlies maar ook in de slijmvliezen van de huid, longen en neus. O.a. problemen als een loopneus, hyves (huidproblemen) en allergieën in deze gebieden kunnen daarom ook samenhangen met problemen die in de darmen beginnen.

Houd je van bloemen? De mooie kleur die ze hebben, de heerlijke lucht of de sfeer die ze in je huis brengen nu je misschien wat vaker thuis bent… Wat is er nodig om die bloemen zo mooi, kleurrijk & geurig te laten worden?
Goede aarde waarin de wortels zich kunnen hechten, water en goede voeding om tot bloei te komen, liefde en aandacht van degene die ze verzorgt, iemand die het onkruid weghaalt, insecten om het stuifmeel over te brengen naar een andere bloem zodat er nog meer mooie bloemen ontstaan op andere plekken, iemand die ze uit de aarde haalt op het moment dat de bloem daar geschikt voor is,

Je zou je darmen kunnen zien als de voedingsbodem van de bloemen. Alles wat ik hierboven heb benoemt is van groot belang. Goede voeding, water, aandacht in de vorm van ontspanning en slaap, nuttige & schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Als je goed voor de bodem zorgt zal je tuin (darmen) vrij blijven van onkruid en alles naar behoren blijven werken zonder dat er molshopen ontstaan > “leaky guts” of te wel lekkende darmen

Steeds meer mensen zijn gevoelig voor zuivel (bijvoorbeeld koemelkallergie bij kleine kinderen) of gluten, vaak te herkennen aan oa opgeblazen buik, diarree of vermoeidheid. En ook de bewerkte voeding irriteert je darmen op langere termijn zo dat ze “lek” kunnen raken.  Je kunt  het zien als een vorkje wat continue in je darmen prikt, op een gegeven moment gaat deze lek. Door je lichaam de voeding te geven die het nodig heeft, waar je lichaam echt iets mee kan, maak je het sterker!

      “Leaky Guts”                           

 

Wat gebeurt er nu bij lekkende darmen? Afvalstoffen en bacteriedeeltjes komen terecht in de bloedbaan.  Het gevolg hiervan zijn laaggradige ontstekingen, hierbij is het immuunsysteem continue een klein beetje actief en produceert ontsteking stoffen (cytokinen) die het lichaam van binnen kunnen beschadigen. Een laaggradige ontsteking heeft geen duidelijk eindpunt en heeft niets te maken met acute schade of ongewenste indringers zoals bijvoorbeeld bij een wondje. Ze zijn het gevolg van sluimerende, lang lopende niet opgeloste problemen.

 

Een laaggradige ontsteking kan worden gezien als een van de grootste onderliggende oorzaken van:

 • Overgewicht
 • Bloedsuikerproblemen
 • Auto immuunziekten
 • Hart- en vaatziekten
 • Crohn
 • Colitis Ulcerosa
 • Huidproblemen / allergieën
 • Reumatoïde artritis
 • Depressie en andere psychische klachten

Bij kinderen zien we de laatste tijd flinke toename van deze ziektebeelden. Dit wil je als ouder toch niet voor je kind? Je gunt je kind het allerbeste!

Onderzoek wijst ook uit dat er verband is tussen lekkende darmen, verkeerde voeding, lijfstijl & AD(H)D / concentratieproblemen.                                                                                                              

Darmen en hersenen staan met elkaar in verbinding via de darm- hersen as. Lekkende darmen kunnen ervoor zorgen dat schadelijke stoffen ( exorfines ) terecht komen in de hersenen wat op langere termijn heftige ontstekingsreacties kan veroorzaken > “neuro-inflammatie”. In een toch al onrustig  of vermoeid hoofd wil je dit er toch niet bij hebben? Dezelfde schadelijke stoffen remmen op langere termijn ook de aanmaak  van neurotransmitters dopamine > oa motivatie, wilskracht, motoriek en serotonine > oa geluksgevoel, slaap, ontspanning.

Wat zijn nu de meest genoemde kenmerken bij ADHD? Gebrek aan concentratie, vol hoofd, onrust, slecht inslapen, moeite met ontspannen etc. Zie je het plaatje voor je? Kinderen met deze klachten krijgen nog meer last van alle dingen waar ze op dit moment al tegen aan lopen! De voeding die een kind binnenkrijgt heeft dus wel degelijk effect op de darmen en daarnaast de hersenen.

Wat kun je er dan zelf aan doen?
*Eet veel groenten (min. 3 ons)
*Fruit
*Noten, zaden & pitten
*Knolgroenten
*(vette) vis / gezonde vetten
*Schaal & schelpdieren
*Eieren
*Vlees (mindere mate) & gevogelte
*Paddenstoelen
Dit noemen we ook wel “Whole Foods” 》 eten zoals we dit heel vroeger al aten.

 

Wat kun je verder nog doen?

 • Voldoende slapen (minimaal 7 uur per nacht)
 • Zorgen voor ontspanning (mindset)
 • Bewegen, minimaal 30 min per dag
 • Minimaal 1 ½ tot 2 liter water per dag drinken.
 • Zuivel, gluten, soja en bewerkte suikerrijke voeding zoveel mogelijk vermijden. (Exorfines)
 • Suppletie met Omega3, vitamine d3 en Magnesium

Wil je je kind of jezelf nu eindelijk eens van die klachten afhelpen? Ik help je hier graag bij!

 

Bronnen:

 • Syllabus ADHD natuurlijk expert                                        Amber Albarda
 • Onderzoek Exorfinen belasting                                          Complimed.nl
 • Verschillende artikelen op internet mbt voeding, darmen en hersenen
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *