Voeding of vulling?

Het hamster in je brein

Het is 20:30 ’s avonds als Nina eindelijk na een lange dag neerploft op de bank met een kop thee. Ze is moe, lichtelijk chagrijnig en heeft geen zin meer om nog iets te ondernemen. Zo dit is MIJN moment, even zitten, genieten en mijn serie kijken op Netflix. Rust!

“Oh maar het is eigenlijk wel lekker om even iets bij de thee te pakken… Even kijken wat ik nog in huis heb. Een gezonder koekje, chocolade, chips… eens kijken waar heb ik trek in? Ja ik ga voor de chocolade! Heerlijk die sensatie van chocolade dat smelt op je tong en de zoete smaak beleving, hmmmm. Oehhh, Eigenlijk lust ik nog best een stukje of zou er nog iets anders lekkers in huis zijn?

Een uur later zit Nina nog steeds op de bank en heeft ze inmiddels een reep chocolade, een bakje chips en een zakje snoep op. Ze baalt van zichzelf, waarom doe ik dit nu, waarom kan ik niet stoppen als ik wat lekkers heb genomen, waarom gebeurt dit me elke keer weer? Zie je wel het lukt me nooit! De dag erna sleept ze zich uit bed, haar haren zitten door de war omdat ze ’s nachts flink heeft liggen zweten. En haar mond? Die voelt zo droog als schuurpapier, ze heeft dorst, ontzettend veel dorst.

 

DE PRAKTIJK

Zomaar een situatie die ik met enige regelmaat te horen krijg tijdens de coachgesprekken die ik voer met moeders en kinderen maar ook tijdens de eet- & beweegtraining op school. De verleiding van al dat lekkere eten. Alsof er een hamster in je brein zit die het liefst van alles naar binnen zou werken en naar je lijkt te roepen op een moment dat je je even wat minder fijn voelt, moe misschien wel. Of als er van alles voor je neus staat zoals bij een verjaardag: IK WIL NU ETEN! Maakt me niet uit wat als het maar lekker is!

 

HET HAMSTER IN JE BREIN:

In je brein zit een gebied ter grootte van een suikerklontje: De hypothalamus.  Of te wel het hamster in je brein.  Dit kleine stukje in je brein regelt allerlei belangrijke zaken als: honger, dorst, bloeddruk, hartslag, slaapritme en lichaamstemperatuur. Ons lichaam en ons brein houdt niet van grote veranderingen. Op het moment dat jij snel wilt afvallen werkt de hypothalamus / het hamster in je brein je tegen. Het wil voorkomen dat je te snel afvalt. Dit is zo geprogrammeerd in de oertijd toen je nog moest jagen voor je eten en er niet op elke hoek van de straat een supermarkt of foodstore te vinden was. Het hamster in je brein weet niet dat er overvloed aan eten is en wil ervoor zorgen dat je ten alle tijden kunt eten, er zit dus geen rem op. Ja je zult in eerste instantie misschien vol zitten, maar op het moment dat je je lichaam niet genoeg voedt zal het hamster in je brein gaan reageren. Hij zal alles zo aansturen dat je lichaam minder energie gaat gebruiken en aan de andere kant meer energie gaat opnemen.  Oa je ruststofwisseling, je hartslag en bloeddruk kunnen lager worden en het hamster in je brein stimuleert je onbewust om meer voedsel te gaan eten.

 

                                                         Wat helpt mij van eetbuien af?

 

HOE KUN JE HET HAMSTER IN JE BREIN WEERSTAAN?

Wat superbelangrijk is om te weten is dat er aan elk gedrag en elke keuze altijd iets vooraf gaat. Een dieet volgen kunnen we vaak wel. Maar na een week of 4, 5 komt de klad er een beetje in en steken oude vastgeroeste gewoonten de kop weer op.

Als je blijvend iets wilt veranderen is het zo belangrijk om goed ik kaart te brengen wat ervoor zorgt dat jij of je kind een bepaalde keuze maakt / wat jou triggert:

  • Heb je die dag iets meegemaakt wat zorgt voor spanning?
  • Ben je lief genoeg voor jezelf? Wat vind je van jezelf of wat vind jouw kind van zichzelf?
  • Slaap jij / je kind wel genoeg
  • Gun je jezelf / je kind een stukje ontspanning, hoe is de balans tussen werk / school en prive?
  • Voel jij / je kind zich veilig
  • Zijn er dingen in je prive leven die spelen wat kan zorgen voor extra spanning

En ga zo maar door..

Om van daaruit te gaan kijken wat jij of je kind nodig hebt om een oude vastgeroeste gewoonte te doorbreken. Dat vergt tijd en geduld en vooral ook een stukje inzet en reflectie naar jezelf toe. Gelukkig is ons brein neuroplastisch, het leert door foutjes te maken en door nieuwe indrukken op te doen. Je kunt je hele leven dus leren en ontwikkelen. Hoe fijn is dat!

 

Per dag heb je wel 40 to 60 duizend gedachten. En net als omgevingsfactoren (triggers) hebben ook deze een behoorlijke impact op jouw handelen en hoe je je voelt.

Om het hamster in je brein te bestrijden is het goed om niet helpende gedachten om te leren zetten in helpende gedachten.

Niet helpende gedachten:

 “Je bent te zwaar”

“je bent niet goed genoeg”

 “het lukt je toch niet”

 “het lukt me weer niet!”

“ Ik wil NU wat eten”

Het kan superlastig zijn om deze gedachten om te zetten naar positieve helpende gedachten. Maar gelukkig kan het wel!

 

Je mag vaker tegen jezelf zeggen (Helpende gedachten) :

 “Ik ben het waard!”

“ Ik weet dat ik het kan”

“ Ik hoef het niet alleen te doen, ik vraag om hulp”

“ Een foutje maken mag, daar leer ik van”

“ Het lukt me NOG niet”

“ Heb ik echt honger, of is er iets anders wat speelt”

 

SPEELRUIMTE

Zoals ik al eerder aangaf is ons brein neuroplastisch en mag je gaan ontdekken, vallen en vandaaruit weer opstaan.

Gun jij jezelf die speelruimte?

Wil jij onderzoeken wat jou drijft om een bepaalde keuze te maken en wat dit onbewust kan doen met je kind?

Ben jij lief genoeg voor jezelf of blijf je hangen in allerlei vage stemmetjes die jou niet dienen? Neem eens vrijblijvend contact met me op.

https://www.vitalbyfood.nl/contact/

 

MIJN VERHAAL:

Die vermoeide vrouw op de bank, Nina dat was ik…  Al vanaf mijn tienertijd worstelde ik met allerlei niet helpende gedachten, had een laag zelfbeeld en wist niet goed hoe ik door kon pakken.

Jarenlang was ik niet lief voor mezelf, vond mezelf niet goed genoeg en was van binnen diep ongelukkig. Verschillende cursussen op het gebied van eetproblemen en zelfontwikkeling en daarna ook mijn opleiding tot kindervoedingscoach & ADHD coach (breingezondheid) hielpen mij de vrouw te worden wie ik nu ben.

Een vrouw vol passie, energie en veel meer zelfvertrouwen dan ik ooit heb gehad. Wat een prachtige reis heb ik mogen maken!

Het gaat me zo aan het hart om vrouwen en kinderen met dezelfde problemen te zien worstelen. Niet gezien, niet gehoord, van buiten vrolijk maar van binnen klein en kwetsbaar. Ik gun jou en je kind zo dat je weer mag stralen, dat je jezelf goed vindt om wie je bent en dat je de hamster in je brein voor eens en altijd het zwijgen op legt.

 

Liefs,

Anneke

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *