spanning bij schoolkind, adhd, add, hsp, bozebuien, concentratieproblemen

Back to school!

SCHOOL
Nog eventjes en dan is het hier alweer zover, de scholen gaan weer beginnen!

Ik heb genoten van de zomervakantie, al vliegt deze voor mijn gevoel altijd zo voorbij… En toch vind ik het ook weer fijn om terug te gaan naar wat meer structuur en regelmaat. Mijn brein gaat daar goed op zeg maar;-)                      Hoe staat het bij jou? Wil jij er nog wel een paar weken bij of kijk je ernaar uit om je kind(eren) uit te zwaaien om vervolgens met een kop koffie of thee op de bank te ploffen, eindelijk rust….!

En hoe zit het met jouw kind, wil die graag weer naar school?

Waar het ene kind al staat te trappelen om zijn of haar nieuwe juf / meester en klasgenootjes weer te ontmoeten ziet een ander kind er soms als een berg tegenop! Mijn eigen kinderen, nu 16 en 13, zien bijvoorbeeld vooral op tegen de berg huiswerk die ze te wachten staat en de lange lesdagen. Tja, het is en blijft even schakelen na zo’n lange vakantie. Hoe je kind er ook instaat dat kan best nog wel eens zorgen voor de nodige boze buien, spanning of juist slapeloze nachten.

Gelukkig zijn er heel veel tips die jou en je kind een stukje op weg kunnen helpen om de overgang van vakantie naar school zo soepel mogelijk te laten verlopen. Ik deel er graag een aantal met je!

                                                        spanning bij schoolkind, adhd, add, hsp, bozebuien, concentratieproblemen

VEILIGHEID  Om goed te kunnen ontwikkelen zowel lichamelijk als mentaal is veiligheid toch wel een van de belangrijkste voorwaarden. Maar hoe kun je die nu bieden aan je kind?

 • Geef je kind iets mee naar school wat hem of haar een veilig gevoel geeft. Bij jonge kinderen kan dat kan ook iets zijn waar jouw geur aan zit (shirt / hemdje oid)
 • Zet een hartje op jouw hand en die van je kind, zo weet hij / zij dat als ze naar dat hartje kijkt dat je bij hem / haar bent.
 • Geef aan bij de juf of meester / leerkracht dat je kind het spannend vind en vraag of hij /zij wat extra aandacht aan je kind kan geven indien nodig.
 • Vind jou kind het echt suuuperspannend, spreek af dat de meester of juf je mag bellen als dat nodig is.

DUIDELIJKHEID

 • Veel kinderen vinden het fijn om te weten waar ze aan toe zijn, maak dit zoveel mogelijk inzichtelijk dmv:
 • Een aftelkalender, hoeveel nachtjes nog?
 • Dagprogramma adhv foto’s / plaatjes of een geschreven versie, afhankelijk van wat past bij jouw kind.
 • Bij oudere kinderen: Kijk samen naar de planning van je kind, wat staat er die week op het rooster? Hoe laat begin je, hoe laat ben je ongeveer klaar? Wat is handig mbt het maken van huiswerk, hoe lang van tevoren begin je?  Etc.  Steeds meer scholen helpen hier de kinderen ook al goed mee op weg maar sommige kinderen hebben hier net iets meer hulp bij nodig. Gun je kind de tijd en ruimte om te wennen aan de nieuwe school, leerkrachten, leerlingen etc.

                                                                                                      ontspanning, kind, relax, stressvrij, opvoeding

RUST & ONTSPANNING

 • Hoe start jij je dag? Hoe rustiger jij als moeder bent, hoe meer ontspannen je kind de deur uitgaat. Ben je je hiervan bewust?
 • Kijk eens of je wat eerder op kunt staan of de dag van tevoren al eea klaar kunt leggen.
 • Even bewegen voordat je kind naar school gaat helpt het brein van je kind te ontspannen.  Wandel of fiets naar school, laat je kind even touwtje springen oid.
 • Help je kind na een schooldag of tijdens de lunchpauze rust te pakken door:
 • Muziek te luisteren , tekenen, ademhalingsoefening / korte kindermeditatie, even op de bank lummelen, LEGO / iets bouwen, een wandelingetje in de natuur, sensopatisch spel (klei, zand etc)
 • Een schermpje kan ook ontspanning geven maar te lang geeft juist weer extra prikkels of strijd omdat je kind moet stoppen, maak hier van tevoren duidelijke afspraken over.
 • Komt jouw kind moeizaam in slaap? Doe beeldschermpjes liefst minimaal een uur van tevoren uit, de prikkels die hiervan binnenkomen zorgen ervoor dat je hersenen weer ‘aan’ gaan! Een warme douche, essentiële olie, massage, boekje lezen, muziek luisteren of een kinder meditatie kan je kind helpen zich beter te ontspannen.
 • Heeft jouw kind moeite met concentreren? Stem met de meester of juf af of er ruimte is om tussendoor even te bewegen. Steeds meer scholen staan hier voor open.

AANDACHT

Neem de tijd om met je kind te bespreken hoe de dag ging: Hoe was het? Hoe voelde je je? Wat was er leuk? Wat zou je morgen anders doen? Elk kind vind het fijn om even de aandacht van zijn ouders te krijgen, maakt niet uit hoe oud ze zijn! Een kind kan zelf prima aangeven of hij of zij daar op dat moment wel of geen behoefte aan heeft. Vind je het zelf lastig om hier een moment voor te creëren omdat je veel werkt bijvoorbeeld? Doe dit dan tijdens een vast moment bijvoorbeeld het ontbijt of avondeten.

Kinderen bloeien enorm op van aandacht of het krijgen van complimentjes. Lees ook eens dit artikel:

https://www.vitalbyfood.nl/2021/04/28/geef-eens-wat-vaker-een-compliment-aan-je-kind/

                                                               

LIEFDE

Geef je kind een knuffel voordat hij / zij naar school gaat. Als je knuffelt maak je een hormoon aan Oxytocine (knuffelhormoon) dat ervoor zorgt dat je je fijn voelt. Merk je dat je kind het spannend vind om naar school te gaan? Geef een extra dikke knuffel en spreek af dat je ’s middags uit school samen met je kind even kort wat leuks gaat doen. Dat kan van alles zijn.  Juist deze kinderen hebben er vaak ook behoefte aan om ’s avonds voor het slapen gaan nog even een momentje samen met jou te hebben om de dag goed af te sluiten en alles wat er in hun hoofd zit een plekje te geven.

 • Wat zeg jij als je kind naar school gaat? In plaats van: “veel succes op school!”. Kun je beter zeggen: “Ik wens je een fijne dag!” Zo leg je veel minder de nadruk op een stukje presteren maar laat je het meer open voor een kind.

VOEDING
Wat geef jij je kind mee naar school? Sta je er wel eens bij stil of dat wat je meegeeft ook voedzaam is? Een kind kan zich beter concentreren, ontspannen, en fijn voelen als het de juiste voedingstoffen binnenkrijgt. 

In dit blog kun je er meer over lezen:

https://www.vitalbyfood.nl/2021/01/07/10-x-welke-voeding-hebben-onze-hersenen-nodig/

Of je nu gaat voor makkelijk en snel of  wat meer tijd hebt om iets lekkers en voedzaams klaar te maken.  Het is vooral handig om te kijken naar de combinatie van dat wat je je kind geeft. Een combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten zorgt ervoor dat je kind minder snel weer trek krijgt en de bloedsuikerspiegel gelijkmatiger blijft waardoor je kind minder snel een dipje zal krijgen en dus beter op kan letten tijdens de les.

                                                         

Een aantal tips voor wat je je kind mee kunt geven naar school en ook nog eens voedzaam is:

 • (Mais)wraps met wat creme fraiche, pesto, kipfilet of zalmfilet, komkommerreepjes en evt avocado. Wat ongezouten, liefst ongebrande nootjes en eventueel wat rauwkost erbij en je hebt een prima lunch.
 • Eiwrap, zelfde als hierboven alleen maak je van 2 geklutste eieren de wrap.
 • Speltbrood met 100% notenpasta of 100% pindakaas en wat plakjes banaan, of roomboter & kipfilet of ander gezond beleg extra komkommer, cherrytomaten etc
 • Banaanbrood (Deze kun je in het weekend maken, in plakken snijden en invriezen) met een lik 100% notenpasta
 • Wafels, kun je de dag ervoor maken en wat extra maken om mee te geven naar school.
 • Pancakes, maak een extra portie. Lekker ook met wat kokosyoghurt, honing en vers fruit.

Verschillende recepten hiervan zijn terug te vinden op mijn site of op mijn instapagina.

Gezondere tussendoortjes:

 • Banaan / ander fruit en wat nootjes
 • Plak banaanbrood
 • Gekookt eitje en wat rauwkost
 • Notenreep / havermoutreep
 • Nootjes, rauwkost, stukje kaas
 • Groentechips
 • Smoothie en wat losse nootjes

Natuurlijk mag een kind heus wel eens wat ongezonder lekkers, het zijn en blijven kinderen! Ik hou zelf vaak de 80-20% regel aan. 80% voeding (puur eten) – 20% vulling (lekkers).

Zo blijft het ook leuk voor een kind en wordt anders eten eerder een leefstijl dan iets wat aanvoelt als een straf. Ook hier kun je prima afspraken met je kind over maken, het is misschien even wennen maar als je kind zich er beter door gaat voelen heb je het er graag voor over!

                                                            essentiële olie                                              

ESSENTIELE OLIE

Essentiele olie kan jouw kind ondersteunen bij verschillende dingen: Het kan bijdragen aan meer rust, ontspanning, hulp bij inslapen en lichamelijke ongemakken helpen te verlichten. Er zijn heel mooie kids scents rollers verkrijgbaar.

Of lees er hier nog wat meer over:

https://www.vitalbyfood.nl/2022/07/12/essentiele-olie-natuurlijke-ondersteuning-voor-lichaam-en-hoofd/

Meer hierover weten? Neem dan eens contact met me op!

Zo dit waren al behoorlijk wat tips toch? Hopelijk kun je er wat mee! Laat je me weten of je er wat aan hebt gehad of 1 van de tips misschien wel hebt ingezet? Vind ik altijd leuk om terug te horen! En als je volgende week in alle rust zit te genieten van dat kopje koffie of thee, sta dan even bewust stil bij dat moment. Haal even diep adem, ontspan, geniet en kom tot rust! Ook jij verdient dit lieve moeder!

Wil je graag meer weten hoe je jouw kind het beste kunt ondersteunen zodat je kind meer rust en ontspanning ervaart? En tegelijkertijd ook meer rust en ontspanning voor jezelf creëren?

 

Donderdag 15/09 om 20:00 geef ik weer een Masterclass:

“Brainpower” 

Vol tips voor jou en je kind en ruimte om vragen te stellen.

 • Tijdens deze masterclass krijg je praktische tips om weer dichter bij je eigen gevoel en behoeften te komen.
 • En staan we oa stil bij: wat heb JIJ nodig als moeder? Wat geeft jou energie en rust?

Zodat je vanuit de rust en met hernieuwde energie jouw kind ook beter op weg kunt helpen.

Meer informatie vind je hier:

https://www.vitalbyfood.nl/diensten/#Masterclass%20Brainpower

Ik kijk er naar uit om samen met jou op ontdekkingsreis te gaan en te kijken hoe je weer terug kunt komen bij jezelf.

Voel, rust, geniet, sprankel en LEEF!

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *