Herfst moeder en kind

Herfst! 6 tips voor meer energie.

Herfst! 

De herfst is ‘aan’! Alweer een paar weken heeft de herfst zijn intrede gedaan, en hoe in eerste instantie…

Regen, regen en nog eens regen alsof de natuur de schade aan het inhalen is van de prachtige maar droge zomer. Maar gelukkig ook met prachtige dagen waar de zon de mooiste herfstbladeren beschijnt met zonnestralen vervuld van licht en warmte, de dagen met een gouden randje waar je hoop en kracht uit mag putten.

En met de regen en vallende bladeren hoor en zie ik om mij heen ook steeds meer vermoeide moeders, verkouden, ziek maar ook moeders en kinderen wiens emmertje zo goed als vol is waarbij zich dit uit in moodswings, frustratie of boosheid, piekeren, minder goed in slaap kunnen komen, rusteloosheid en bovenal weinig energie.

Wat kun je er zelf aan doen om je weerstand een boost te geven?

De herfst staat synoniem voor een periode van rust, bezinning, naar binnen keren en loslaten. Loslaten van dat wat je niet meer dient. Iets wat de natuur jaar in jaar uit doet, je ziet het gebeuren:

Vallende bladeren, eekhoorntjes die hun wintervoorraad aan het aanleggen zijn, dieren die zich aan het voorbereiden zijn op hun winterslaap, vogels die wegtrekken naar warmer oorden. En wat doen wij? Wij willen het liefst door blijven rennen zoals we dat elke dag gewend zijn te doen.

Maar wat nu als je het anders kunt doen door de tijd te nemen om met het seizoen mee te bewegen en je batterij op te laden, kies voor dat wat jou blij maakt!

Dus lieve vrouw, lieve moeder: Wat heeft jouw lichaam nodig?

Weet jij hoe je jouw lichaam “voedt” met dat wat het nodig heeft en hoe je jouw kind daarbij kunt helpen?

Als jij merkt en weet van jezelf dat in de herfst je lontje toch echt wel korter is dan in de zomer, ’s avonds je ogen eerder zwaar aanvoelen en je ’s morgens na het gaan van de wekker je ene been voor je andere moet slepen… Als je hoofd en lijf niet meer samenwerkt met dat wat je in je hart voelt,  besteedt dan aandacht aan de volgende tips:

Tip 1. Weet jij / voel jij wat jouw lichaam nodig heeft?

Wat voel je op het moment dat je dit blog aan het lezen bent? Voelt je lichaam ontspannen en heb je een helder hoofd of voel je ergens in je lichaam spanning en ervaar je regelmatig een duf hoofd?

Wat voel jij op dit moment?

Daar mag je aandacht naar toe!

Adem eens rustig in en uit door je neus, probeer of je naar je buik toe kunt ademen door je hand erop te leggen en doe dit net zo lang tot je wat meer rust in je lichaam ervaart. Beweeg de plek waar je spanning voelt als dat kan, door deze aan te spannen en weer los te laten of heen een weer te schudden.

En voel dan eens bij jezelf: Waar heb jij nu behoefte aan? Een moment voor jezelf, een kopje thee onder een warme plaid, en warme douche een wandeling in de buitenlucht?

En wat geeft jouw kind aan? Merk je aan je kind dat hij / zij ook behoefte heeft aan meer rust?

Lieve moeder, sta eens wat vaker stil, neem wat gas terug en help je kind om hetzelfde te doen. Luister naar wat je lichaam jou te zeggen heeft.

                                                    Herfst, meer energie, weerstand, balans

 

 

Tip 2: Ga naar buiten, kom in beweging!

Ook al is het buiten donker en guur en regent het pijpenstelen, als je nog niet naar buiten bent geweest vandaag zou ik je willen uitnodigen om toch in beweging te komen. En moedig ook je kind aan om de buitenlucht op te zoeken!

Als je in beweging bent en zeker in de buitenlucht maakt je brein stofjes aan waardoor je je fijn voelt, zoals endorfine je gelukshormoon. Maar beweging zorgt er ook voor dat je energie krijgt, meer focus en het helpt enorm om je hoofd vrij te maken van alle prikkels en indrukken die die dag op jouw pad zijn gekomen. Vaak ontstaan tijdens een wandeling de mooiste ideeen omdat er letterlijk weer ruimte komt in je brein. Spreek met jezelf af om elke dag een half uur te bewegen en kies dan vooral iets waar jij blij van wordt: Wandelen, alleen of maak een bos- 

/ strand wandeling met je gezin, fietsen, hardlopen, sporten, zwemmen, you name it! En beloon jezelf daarna als je thuiskomt in de warmte van je huis met een lekker warme douche of bad en een kop thee met een goed boek op de bank, of dat wat jij fijn vindt, heerlijk!!

 

Tip 3. Voeding van binnenuit

Juist nu, heeft je lichaam behoefte aan extra vitaminen, voed jij jouw lichaam met dat wat het nodig heeft?

Om je weerstand en je energie een boost te geven eet dan het liefst groenten van het seizoen, daar zitten de meeste vitaminen in! Zie deze post over seizoen groenten  op insta https://www.instagram.com/p/Cjvc5rrjrSH/?hl=nl

Welke vitaminen zijn extra belangrijk in de herfst?

  • Vitamine D3 > aangemaakt door de zon of in kleinere hoeveelheden in vette vis
  • Vitamine C > Rode paprika, zwarte bessen, peterselie, boerenkool, spruitjes, kiwi, aardbeien, citrusfruit.
  • Magnesium > Extra pure chocolade / rauwe cacao, banaan, groene bladgroenten, avocado, broccoli, peulvruchten
  • Zink > Vis, schaal en schelpdieren, rundvlees, noten en zaden
  • Omega 3 > Vette vis, schaal- en schelpdieren, ALA in lijnzaad, walnoten, chiazaad en hennepzaad.

Wil je goed voor jezelf zorgen, meer energie en goed voor je immuunsysteem zorgen? Je Kijk dan eens of je wat vaker iets van bovenstaand lijstje kunt eten! Of probeer dit recept eens uit

 https://www.vitalbyfood.nl/2021/12/13/stoofpot-draadjesvlees-met-groenten/

                                                          recept, recept ideeën, voeding, kindervoedingscoach, voedzaam eten, stoofpot, herfst, winter

 

Tip 4 Pak eens wat vaker een momentje voor jezelf!

Ik kan het niet vaak genoeg zeggen lieve moeder, hoe lief ben jij voor jezelf? Hoe vaak op een dag pak jij een momentje helemaal alleen voor jou? Dat hoeft niet eens lang te zijn, soms zit het in de kleine dingen: een kopje koffie aan de keukentafel met een magazine erbij, 10 minuten even helemaal niets even lummelen / mijmeren over dromen die je hebt, een warm bad met een relaxed muziekje op de achtergrond. Even helemaal niets…

TIJD VOOR JOU!

Als je jezelf wat vaker op 1 zet kun je anderen en zeker ook je kind nog beter op weg helpen. Wat wil jij meegeven aan je kind? Een moeder die altijd maar hard aan het werk is met een vermoeide blik in haar ogen, die dingen doet uit plichtsgevoel of een moeder die werkt vanuit passie EN ruimte maakt voor zichzelf met een sprankelende energie om haar heen? Waardoor er meer ruimte en oprechte aandacht voor iedereen om haar heen?

 

Tip 5. Haal adem

Ho stop, sta eens even stil…

En voel eens waar zit jouw adem? Hoog bij je borst? Of laag bij je buik? En is jouw adem diep en lang of kort en oppervlakkig? Weet jij wel hoe krachtig jouw ademhaling is en hoe simpel je die in kunt zetten om meer energie te krijgen of te behouden?

Een simpele ademhalingsoefening vind je hier:

https://www.instagram.com/p/Cj7WG_Djndq/?hl=nl

Ook een fijne oefening om te doen als jij of je kind een “vol hoofd” ervaart.

Tip 6 Start je dag met een positieve mindset

Hoe jij je dag begint, met welke intentie, welk doel heeft zoveel impact op hoe je je die dag voelt! Door je dag te starten met het zetten van een positieve intentie of gedachten werkt dit vaak door op ALLES.

Bijvoorbeeld als je ’s morgens vermoeid je bed uitkomt kun je twee dingen doen: Blijven hangen in dit gevoel en jezelf keer op keer vertellen hoe graag je terug zou willen kruipen… En ja ook ik herken dat heus wel😉!

Of je denkt “ja ik ben moe, maar ik ga er vandaag alles aan doen om dat te doen waar ik meer energie van krijg!” Wat vertel jij jezelf? Ga jij voor optie 1 en blijf je hangen in je gevoel of schudt je jezelf liefdevol wakker? Een mooie oefening die jou kan helpen is om elke dag 3 dingen op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Door stil te staan bij dat waar je blij mee bent en dat ook door te geven aan je kind leer je je kind ook om beter om te kunnen gaan met tegenslagen en dat te waarderen wat hij of zij WEL heeft of WEL kan.

Nu zijn er natuurlijk altijd uitzonderingen, soms heb je nu eenmaal te maken met tegenslagen. Wees dan extra lief voor jezelf (tip 1 & tip 4) , neem te tijd en kijk ook eens wat je ervan kunt leren.

                                                 

Je hoeft het niet alleen te doen!

Denk je nu, leuk hoor Anneke… Maar HOE dan? Hoe pak ik dat aan? Ik kijk graag samen met jou hoe ik jou en daarmee ook je kind verder op weg kan helpen. Samen staan we sterker!

Lieve moeder, je bent prachtig! Je hebt alles al in jou, ik help je graag om dat wat al in jou en je kind aanwezig is naar buiten te brengen zodat je mag gaan stralen en vol energie alles wat op jouw pad komt aan te gaan. Met meer rust, ruimte en tijd voor jou lieve moeder!

> In de 2 daagse online cursus “Vol hoofd?” Van chaos naar meer rust en energie! Help ik jou en je kind met praktische oefeningen en tools aan meer rust en ontspanning, meer energie.

https://www.vitalbyfood.nl/diensten/

Voel jij aan alles dat je hier graag meer over wil weten en leren? Neem dan eens contact met me op.

Liefs, Anneke

https://www.vitalbyfood.nl/contact/

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *