Mother with daughter playing in a summer field

6 Tips voor meer ontspanning!

6 tips voor meer ontspanning en rust in je hoofd

Zooo dat was het weer, kerst 2022! Ik hoop dat je hebt genoten samen met hen die jou dierbaar zijn. Momenten van delen, samenzijn & verbinden met de ander. Maar ook van lekkere hapjes, drankjes en allerlei extra prikkels voor je brein…

Ik merk na deze dagen, hoe gezellig dan ook dat ik (nou ja mijn hoofd en buik eigenlijk) weer behoefte heb aan ontspanning, rust, gewoon eten en regelmaat. Hoe zit dat met jou?

Ik spreek de laatste tijd zoveel moeders en kinderen die zich mentaal niet fit voelen: met weinig energie, moeite met (in)slapen, moeite om te ontspannen, wisselende emoties en een laag zelfbeeld. Zo jammer vindt ik dat, want er is zoveel wat je er zelf aan kunt doen! Als vrouw maar zeker ook als kind. Daarom neem ik je graag mee met een aantal tips die jou en je kind kunnen helpen aan meer rust in je hoofd.

Tip 1: Begin je dag in alle rust. Start je dag iets eerder, zet je wekker wat vroeger voor een moment alleen voor jou! Laat je mobiel voor wat hij is, neem een kop thee en schrijf eens op wat je die dag graag wilt doen. Waarom ben je opgestaan? Wat zou je graag willen bereiken? Hoe voel je je? Wat “moet” vandaag en wat kan misschien wel wachten? Wat geeft jou energie? En als laatste schrijf eens drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Doordat jij in alle rust kunt opstarten geef je jouw brein ook de kans om in alle rust de dag in te gaan, je creëert meer balans tussen je parasympatische (rem) en sympatisch (gas) zenuwstelsel. Wat weer invloed heeft op je stemming. En zoals je misschien wel weet : Een blije mamma is ook een blijer kind!

Tip 2: Haal adem! Ademen is iets wat we vaak zonder nadenken doen. Wanneer jij of je kind veel onrust of angst ervaart heb je de neiging om snel, oppervlakkig en hoog in de borst in te ademen. Een verkeerde ademhaling kan de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide verstoren en bijdragen aan gevoelens van paniek en angst, vermoeidheid en andere fysieke en emotionele problemen.  Ademhalingsoefeningen helpen jou en je kind om lichaam en geest te ontspannen.

> Door 3 x per dag een moment te creëren om bewust te ademen kun je je al meer ontspannen gaan voelen! Ik heb een heel simpele oefening voor je die je overal kunt doen en zeker ook samen met je kind : Haal 20x adem, in en uit door je neus, naar je buik toe. Vind jij of je kind dit nog lastig? Ga liggen, leg een boek op je buik en kijk of je deze omhoog kunt ‘ademen’.

Tip 3: Drink water. Je brein bestaat voor een groot gedeelte uit water. Hydratie is dus super belangrijk om je brein zo goed mogelijk te laten functioneren! Als je je dag start met het drinken van water zul je merken dat je meer energie hebt, je je beter kunt concentreren en bovendien minder snel last hebt van hoofdpijn. Ben jij of je kind geen fan van water? Kijk of je het wat lekkerder kunt maken door er wat vers fruit aan toe te voegen (citroen, blauwe bes, framboos, limoen, komkommer, sinaasappel) of voor kinderen die dit echt niet wegkrijgen “fop je brein” met de air up.

 

                                                       

 

Tip 4: Rust & beweging Plan elke dag een aantal momentjes in voor jezelf waarin je even helemaal niets hoeft te doen dan lekker even “lummelen” en voor je uit staren met een dampende kop koffie of thee in je handen. Je gedachten de ruimte gevend en misschien wel mijmerend over wat je volgend jaar graag anders zou willen doen. Help je kind, als het dat zelf niet kan ook om die momenten van rust te pakken door iets aan te bieden wat hen helpt om te ontspannen / ontprikkelen : Bijvoorbeeld door te spelen met sensopatisch materiaal als klei, verf, kinetisch zand, fidget toys, scheerschuim, slijm of bellenblaas.

Wissel momenten van rust en ontspanning zoveel mogelijk af met beweging, liefst buiten in de natuur. Ook hier weer: Kijk wat jij & je kind leuk vindt, dan is je motivatie om het daadwerkelijk te doen ook groter!

Een goede nachtrust is ook essentieel voor meer ontspanning meer hierover in dit blog: Slaap…. – VitalbyFOOD

Tip 5: Eet voedzaam. Wat je eet heeft enorm veel impact op je lichaam en hoofd. Je darmen en je brein produceren stofjes, zogenaamde neurotransmitters, die jou en je kind helpen om je fijn & gelukkig te voelen, je helpen om je beter te concentreren en ontspannen, maar ook helpen om door te zetten en te motiveren. Wil jij meer rust en ontspanning voor jezelf en je kind? Dan is goede voedzame voeding van essentieel belang, steeds meer onderzoeken wijzen dit ook uit! Van wat je eet gaat 20% aan voedingsstoffen naar je brein en in stress wel 25%. Maar niet alles van wat je eet helpt jou en je kind om je gezond te voelen. Omdat ik als geen ander weet hoe lastig dat voor je kan zijn hanteer ik de volgende regel zowel bij mezelf als bij mijn kinderen. 80% voedzaam (puur) eten en 20% vulling (bewerkt) eten.  Eten moet niet voelen als een straf maar als een feestje, dat is wat ik in mijn praktijk ook graag meegeef.  Meer weten over welke voeding goed is voor je brein? Zie mijn blog 10 x welke voeding hebben onze hersenen nodig. – VitalbyFOOD

Tip 6: Essentiële olie. Essentiële olie bevat natuurlijke plantstoffen die een specifieke werking hebben op je brein. Door deze stoffen in te ademen worden ze via je neus of longslijmvlies opgenomen. Doordat het zulke kleine deeltjes zijn kunnen ze je bloed- hersenbarrière passeren en in je brein invloed uitoefenen op verschillende hersenprocessen. Van een aantal oliën is wetenschappelijk aangetoond dat ze stofjes bevatten die impact hebben op hoe je je voelt, je denkvermogen of stressniveau. Essentiële oliën kunnen jou en je kind dus op verschillende manieren helpen om je beter te voelen, te ontspannen of juist beter te focussen.

Een aantal fijne oliën die jou en je kind kunnen helpen ontspannen en die ik ook regelmatig inzet zijn: Lavendel (oa rustgevend), Stress Away ook wel de “happy mamma’ olie genoemd, Orange (beter humeur, stimuleert vrolijkheid), Piece & Calming (rust & kalmte), White Angelica (overprikkeling), Frankincense (ontspanning & “aarden”) en Peppermint en Citrus (voor een betere focus & concentratie).

Meer informatie over de oliën vind je hier: Essentiele olie, natuurlijke ondersteuning voor lichaam en hoofd – VitalbyFOOD

 

                                               Essentiele olie, ondersteuning, onstpanning, rust, lichamelijk ongemak 

 

Zo, dit waren een aantal tips. En oooh er valt nog zoveel te delen over hoe we onszelf kunnen helpen! Ja je leest het goed: Je kunt jezelf en je kind een groot cadeau geven door aan de slag te gaan met bovenstaande tips. Niet allemaal tegelijk uiteraard want ook daar heeft ons brein een enorm belangrijke rol in. Het liefst zit je brein in een relaxte stand, eentje waaraan het gewend is en waar je niet teveel moeite voor hoeft te doen, een beetje alsof je in een hangmatje ligt te relaxen met een drankje in je handen… Zie je het plaatje voor je? Fijn he?! Nou dat dus…

Maar helaas als je echt wilt veranderen, niet voor korte tijd maar voor iets wat je altijd kunt toepassen is er werk aan de winkel. Stapje voor stapje mag je aan de slag gaan met dat wat jij of je kind nodig hebt. Door te proberen, te vallen en weer op te staan. Ja dat is soms pittig! Maar wauw wat staan er jou en je kind mooie dingen te wachten als je jezelf dat cadeau gaat doen. Meer rust, meer ontspanning en meer ruimte voor dat wat jij en je kind echt nodig hebt. Door te leren luisteren naar de stem van je hart en zeker niet op de laatste plaats doordat jij lief bent voor jezelf. Door jezelf te leren zien zoals ik jou en je kind zie mag je je weer ‘heel’ gaan voelen. Om zo jouw licht te laten schijnen op anderen die dat nodig hebben. Dat gun ik je zo, dat gun ik aan iedereen die het wil horen. Jij hebt het nodig, de wereld heeft het nodig!

Buiten je comfortzone ligt je groei

Voel jij aan alles dat je dat graag wil maar lukt het je op de een of andere manier niet zelf? Ik ben er om met je mee te denken! https://www.vitalbyfood.nl/contact/

 

Op naar een mooi, liefdevol en ontspannen 2023!

Liefs,

Anneke  

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *