tomaten paprika soep1

Basisrecept soep + 4 variaties

Soep, wie is er niet groot mee geworden? Met enige regelmaat maak ik een grote pan met soep. Prima als avondeten met een lekker vers Spelt- of haverbrood erbij, als lunch of in de winter als je een ochtend hebt staan “blauwbekken” langs de lijn bij het voetballen ,om jezelf van binnenuit te verwarmen. De geur van eten, de pruttelende pan op het fornuis, dat zorgt bij mij altijd voor een stuk nostalgie. Vroeger bij zowel mijn oma of bij mijn moeder stond er ook vaak een pan soep klaar in het weekeinde.

Ik vind soep een ideale broodvervanger als je last hebt van een glutengevoeligheid of intolerantie. Let wel op welke bouillonblokjes je gebruikt, of maak de bouillon zelf. Uiteraard is soep ook een topper om wat extra vitamines bij je kind naar binnen te krijgen, ik ben fan! Het liefst maak ik alles vers, maar als je in geval van tijdsnood toch gezond wilt eten kun je tegenwoordig bijna bij elke supermarkt kant en klare soeppakketten halen. Het enigste wat je dan hoeft te doen is de boel snijden en de instructies op te volgen, moet lukken toch? Hieronder een aantal soeprecepten die ik met enige regelmaat maak..

De basis van een soep is de bouillon. Hoe maak je nu een gezonde versie?

Basis soep recept

bouillon
Ingrediënten
  • 2 ongeschilde winterpenen
  • 1 grote ongeschilde ui
  • 1 prei
  • ½ bos selderij
  • 3 tenen knoflook
  • 3 middelgrote aardappelen
  • 1 venkel
  • 1 laurierblad
  • 6 peperkorrels
  • 3 jeneverbessen
  • ½ eetlepel zee

Bereidingswijze

  1. Spoel de groenten af en snijd in grove stukken.
  2. Doe alle groenten in een grote pan en voeg de laurier, peper, en jeneverbessen toe.
  3. Vul de pan zodat alle groenten onder water staan. Breng dit aan de kook
  4. Zodra het water borrelt zet je het vuur laag en laat je de soep 2 tot 3 uur koken.
  5. Proef na twee uur hoe de bouillon smaakt (let op er zit nu nog geen zout in, dat voeg je later toe). Kook je te lang door wordt de smaak bitter.
  6. Giet de bouillon af en gooi de groenten weg, hier zit geen smaak meer aan. Voeg nu het zout naar smaak toe.
  7. Serveer als drinkbouillon of laat afkoelen en giet in een pot om de volgende keer te gebruiken als basis voor je soep

Recept: broccolisoep

brocolli soep
Ingrediënten
  • 350 gr broccoli
  • 1 ui
  • 2 a 3 teentjes knoflook
  • evt.  1/2 tl. chilipoeder
  • 1 kruimige aardappel (geschild)
  • 1 kippenbouillontablet
  • Olijfolie
  • 700ml water
  • Kokosroom of crème fraiche

Bereidingswijze

  1. Snipper de ui, snij de knoflook en broccoli (ook de stronken) en de geschilde aardappel in stukjes.
  2. Verhit de olijfolie in de soeppan en fruit hierin de knoflook en de ui. Voeg hier de broccoli, aardappelstukjes en bouillontablet aan toe. Schenk het water erbij en breng aan de kook. Laat de soep met de deksel op de pan 15 minuten koken op laag vuur. Pureer de soep met een staafmixer of blender. Breng op smaak met peper en zout.
  3. Eventueel kun je ook courgette / of doperwtjes toevoegen als je dit lekker vindt. (Bak deze dan even kort mee met de ui & knoflook)
  4. Doe de soep in een schaaltje en voeg wat kokosroom (of creme fraiche) toe. Lekker met wat stukjes gerookte zalm eroverheen. ENJOY!

Recept: pastinaaksoep

Niet direct een soep die je snel zal eten maar
zeker de moeite waard! Het heeft iets weg van bloemkool-
soep maar dan net weer anders, haha..

Bloemkoolsoep
Ingrediënten
  • 2 grote pastinaken
  • 1 gele biet
  • 1 ui
  • 1 prei
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 granny smith
  • Stukje gember (optioneel, ik liet het weg)
  • 2 x groenten bouillonblokjes (glutenvrij)
  • Peterselie

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak en gele biet. Snijd de pastinaak, gele biet, ui, prei en knoflook in stukjes.
  2. Doe wat olijfolie in de pan en verhit hierin de groenten. Voeg als laatste de stukjes appel en eventueel gember toe.
  3. Voeg 750 ml water en de (glutenvrije) bouillonblokjes toe.
  4. Breng het geheel aan de kook en laat minimaal 15 minuten zachtjes pruttelen. Hoe langer je het laat staan hoe meer de smaken erin trekken.
  5. Doe de soep in een blender of pureer de soep met een staafmixer.
  6. Voeg naar smaak nog wat peper of zout toe.
  7. Garneer met wat stukjes zalm of gerookte ham.
    Eet smakelijk!

Recept: tomaten paprikasoep met gehaktballetjes

Lunch tomaten paprika soep
Ingrediënten
  • 500 gram tomaten
  • 1 winterpeen
  • 2 puntpaprika’s
  • Klein blikje tomaten puree
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 bouillonblokjes
  • 2 ons gehakt
  • ½ ei
  • peper en zout

Bereidingswijze

  1. Snijd alle groenten in stukjes.
  2. Verhit wat olijfolie in de pan en verhit hierin alle groenten behalve de tomaten. Verhit dit gedurende 4 minuten, roer door met een spatel.
  3. Voeg daarna de tomaten toe en de tomatenpuree. Doe hier vervolgens 750 ml water bij en de bouillon blokjes (of zelfgemaakte bouillon). Laat dit minimaal 15-20 minuten zachtjes pruttelen.
  4. Doe een beetje rauw ei, wat peper en zout en kruiden naar smaak door de gehakt. Draai hier kleine balletjes van. Kook deze even kort in een pannetje met wat water en zout totdat ze lichtbruin kleuren. Giet de balletjes af in een zeef.
  5. Pureer de soep met de staafmixer of in de blender.
  6. Voeg de balletjes toe en doe evt. nog wat kruiden oid over de soep.

Recept: Pompoen wortel soep

Pompoensoep maak ik in de winter bijna elke week wel een keer. Je kunt er heerlijk mee variëren van pittig (door wat pittige kerrie of rode peper eraan toe te voegen) of een zoetere soep. Maar net wat je lekker vindt. Je kunt er gehakt balletjes indoen, stukjes worst, wat spekjes, garnalen, zalm You name it! Probeer gewoon eens uit wat jij lekker vindt!

tomaten paprika soep1
Ingrediënten
  • 1 flespompoen
  • 1 perssinaasappel
  • 500 gr. Worteltjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 270 ml kokosmelk
  • 2 Groenten bouillon blokjes(glutenvrij)
  • 800 ml water
  • Pittige kerriepoeder

Bereidingswijze

  1. Halveer de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd in stukjes. Schil deze.
    Maak de wortels schoon en snij in stukjes
    Snipper de ui en snij de knoflook in kleine stukjes.
  2. Doe wat olijfolie in de pan. Fruit hierin de ui en knoflook. Voeg daarna de pompoen en stukjes wortel toe. Doe hier de kerrie poeder, peper en zout over heen en roer het geheel nog enkele minuten door elkaar heen. Voeg het water (of bouillon) bouillonblokjes, kokosmelk en sap van de sinaasappel toe.
  3. Laat dit minimaal 15-20 minuten pruttelen. Pureer met de staafmixer of in de blender. Voeg eraan toe wat je lekker vindt (zie de tips hierboven).
  4. Serveer eventueel met een spelt- of glutenvrij broodje. ENJOY!
Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *