Recepten

Hier kun je wat makkelijke recepten vinden. Over het algemeen snel klaar te maken, grotendeels kidsproof en overwegend zonder gluten, suikers en zuivelproducten. Waarom? Omdat heel veel mensen waaronder ik zelf ook, slecht tegen deze voedingsstoffen kunnen! Ze irriteren de darmwand op een gegeven moment zo dat je er op allerlei manieren flink last van kan krijgen. Denk aan infecties, concentratieproblemen, ADHD, prikkelbare darm syndroom (PDS), allergieën maar ook overgewicht.

Ik hou me vast aan het principe 80% voedend (puur & onbewerkt) en 20% vullend (stukje taart / cake of iets anders). Je nieuwe eetpatroon moet niet gaan voelen als een straf maar als een andere manier van eten, een nieuwe lifestyle.

Ik hou niet alleen van eten, ik heb een passie voor koken en bakken! Van jongs af aan kookte en bakte ik regelmatig samen met mijn moeder in de keuken. Vaak gewone “Hollandse pot” , een pasta of een heerlijke cake of appeltaart.. De liefde voor eten werd me al vroeg meegegeven.

Grappig is dat wij thuis allemaal wat met eten of koken hebben. Mijn oudste broer Piet rookt wanneer hij thuis is van zee zijn eigen gevangen Makreel in zijn rookkast in de tuin. De middelste, Jan heeft een slagerij met de heerlijkste producten. Hij heeft de koksopleiding gedaan en geeft regelmatig BBQ workshops in de winkel. Ook mijn jongste broertje Dirk.. nou ja broertje hij is 7 jaar ouder dan ik… Staat het liefst uren in de keuken als hij thuis is van zee. Hij houdt van grote stukken vlees bereiden op de BBQ, Surinaamse gerechten als Roti of uitgebreide 4 gangen diners klaarmaken.

Juist deze liefde voor eten maakte het voor mij, zeker in mijn puberteit lastig. Ik was wat molliger en kreeg een soort haat / liefde verhouding met eten. Gelukkig kan ik nu zeggen dat dat wel anders is! Ik geniet weer van wat ik eet en ook als ik een keer een stuk taart, bakje chips of iets anders “vullends” eet kan ik hiervan genieten zonder een schuldgevoel te hebben.

Door de juiste combinatie van koolhydraten, eiwitten en vetten heb je een langer gevoel van verzadiging waardoor je minder schommelingen in de bloedsuiker spiegel hebt en niet zo snel weer wat anders pakt. En heb je een keer een dag wat meer gegeten? Geen nood, ga gewoon weer verder met het eetpatroon wat je hebt of aan het veranderen bent.

Ik gun je kind en jou weer een liefdevolle relatie met eten, eentje waarbij je ten volle kan genieten!

Ik hoop dat je wat hebt aan deze recepten. Ik probeer regelmatig weer wat nieuws uit, deze recepten volgen op de site of mijn Instagram pagina: Vitalbyfood

recept, kidsproof, glutenvrij, zuivelvrij, voeding, gezondheid, lifestyle

Wafel met banaan

Wafels, ze zijn er in allerlei soorten en uitvoeringen. Mijn kids lusten ze ook graag, het liefst dan wel de ongezonde variant;-) En dat moet

Lees verder >
voeding boerenkool kindervoedingscoach gezonderleven brainfood

Boerenkoolquiche

Heb jij dat ook wel eens, dat je iets anders wilt maken met groenten dan dat je gewend bent?  Ik had deze week boerenkool in

Lees verder >

Gezondere perencake

Als je denkt aan de winter, waar denk jij dan aan? Ik aan donkere dagen, kaarsjes aan, warmte en gezelligheid, en guur weer, meestal dan;-) 

Lees verder >