Heb jij dat ook wel eens, dat je iets anders wilt maken met groenten dan dat je gewend bent?
Ik had deze week boerenkool in huis, nu kun je daar natuurlijk een heerlijke stamppot van maken met worst en spekjes, die gaat er hier in huize Hoek ook best in trouwens;-)
Maar ik had trek in soep met een stukje quiche erbij en dus werd het deze rakker:
Boerenkool quiche.
Echt een verrassende aanrader!
Wist je dat boerenkool boordevol goede voedingsstoffen zit en wordt gerekend tot superfoods:
* Er zitten veel vezels in boerenkool
* Bevat vitamine K ( helpt voor een goede botontwikkeling, kan helpen bij stolling van bloed, helpt verkalking van de bloedvaten te remmen)
* Bevat ijzer (zuurstoftransport, immuunsysteem, goed voor de hersenen)
* Bevat veel antioxidanten (beschermen ons lichaam tegen invloeden van buitenaf)
* Vitamine A ( oa goed voor je gezichtsvermogen en huid)
* Vitamine C (immuunsysteem, huid, opname van ijzer ea)
* Calcium (oa goed voor je botten & gewrichten)
Eet eens wat vaker boerenkool zou ik zeggen;-)
Boerenkool kun je ook goed verwerken in smoothies om zo wat extra vezels, vitaminen en mineralen binnen te krijgen, daar ga ik binnenkort ook een recept voor uitproberen. Ik hou jullie op de hoogte!
En nu door naar het recept….
Recept: Boerenkool quiche

Voor de bodem:
- 125 gr. (glutenvrij) havermeel
- 75 gr. amandelmeel
- 4 el extra vierge olijfolie
- 175 gr kwark of lactose vrije / plantaardige yoghurt
- Snufje zout
- 1 tl bakpoeder
Bereidingswijze
- Bekleed het bakblik met bakpapier en vet de randen in met wat roomboter en bloem
- Verwarm de oven voor op 170 graden.
- Doe alle ingredienten voor de bodem bij elkaar en kneed tot een soepel deeg. (Is het deeg te droog, voeg een heel klein beetje water toe. Te nat? Voeg dan wat meel toe)
- Verdeel het deeg over de bodem en zorg dat je een opstaande rand krijgt van ongeveer 3 of 4 cm. Prik wat gaatjes in de bodem voor het vocht wat uit de groenten kan komen
- Bak de bodem ongeveer 10 minuten
- Snijd de ui, knoflook en paprika in stukjes.
- Roerbak de ui, knoflook en paprika en voeg beetje bij beetje de boerenkool toe en breng op smaak met wat peper, zout en een snufje chilipoeder.
- Roerbak ongeveer 5-7 minuten totdat de boerenkool een beetje geslonken is. Laat de groenten even uitlekken in een vergiet zodat je een groot deel van het vocht kwijt bent.
- Kluts ondertussen de eieren, creme fraiche of (plantaardige) kwark door elkaar heen. Voeg wat peper en zout toe en roer als laatste de geraspte (geiten) kaas erdoorheen.
- Snijd de brie in stukjes
- Verdeel de groenten over de quiche bodem en giet hier het ei mengsel overheen. Verdeel de stukjes brie over de quiche
- Bak de quiche ongeveer 40 minuten in de oven
Tip: Je kunt de quiche ook invriezen in porties zo heb je altijd wat voedzaams te eten.
Enjoy!
Ga jij deze quiche ook een keer proberen? Laat me dan vooral weten wat je ervan vond;-)