Het is alweer bijna zover…SINTERKLAAS!
Een tijd vol gezelligheid de kaarsjes aan, en misschien wel de openhaard aan in huis. Genieten met een kop thee of warme chocomelk op de bank, warm en comfortabel terwijl het buiten donker en guur is..
Een tijd voor familie, samenzijn, cadeautjes en vooral ook veel zoete lekkernijen als pepernoten, speculaas, marsepein en suikergoed. Op zijn tijd niets mis mee natuurlijk maar er gaat de decembermaand aardig wat zoetigheid via kindermondjes naar binnen.
En juist al die extra suikers kunnen ervoor zorgen dat jij /je kind zich minder fijn voelt.
Kijk ook eens bij mijn artikel : https://www.vitalbyfood.nl/2021/07/16/suiker-wat-doet-dit-voor-je-lijf-hoofd/
Juist in de winter duik ik graag mijn heerlijke woonkeuken in om te koken en te bakken. En dan het liefst een recept wat ook nog voedzaam is en iets kan doen voor je lijf & hoofd.
Deze keer maakte ik een Gezondere Pepernotentaart voor jullie.
Simpel
Snel klaar
Glutenvrij en vrij van geraffineerde suikers
Ook zuivelvrij te maken.
Ook leuk om samen met je kind te maken op een druilerige middag. Hoe meer je je kind betrekt bij het koken en bakken, dingen uitproberen en uitleggen wat het doet in je lichaam hoe beter je kind uiteindelijk zal gaan eten.
Mijn tiener en puberzoon helpen regelmatig een handje mee in de keuken en beoordelen graag al mijn baksels. Het oordeel nu:
- De tiener: Een dikke 7,5 er is altijd ruimte voor verbetering mam;-)
- De puber een 8+, heerlijk en voor herhaling vatbaar.
Hoe lang heb je ongeveer nodig?
-Voorbereiding +/- 40 minuten
-Wachttijd minimaal 3 uur
Recept: Gezondere pepernotentaart
10-12 personen

Voor het deeg:
- 100 gr amandelmeel
- 100 gr (glutenvrije) havermeel (vermalen havermout)
- 60 gr kokosbloesemsuiker
- 2 el speculaaskruiden
- 60 gr kokosolie (gesmolten)
- 3 el amandelmelk
- snufje zout
Voor de vulling:
- 750 ml kwark, kokosyoghurt of plantaardige yoghurt
- 8 blaadjes gelatine
- 3-5 el agavesiroop
- 1 tl vanillearoma
- 60 gr pure chocolade (gesmolten)
Nodig:
- Springvorm van 18-20 cm doorsnede
- Bakpapier
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 165 graden (hete lucht)
- Bekleed de bodem van de springvorm en bakplaat met bakpapier. En vet de randen van de springvorm in.
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom.
- Voeg de kokosolie en amandelmelk toe en kneed goed door elkaar heen tot een mooie bal. Is het deeg iets te droog? Voeg een scheutje amandelmelk toe. Is het deeg te droog / korrelig? Doe er wat amandelmeel bij.
- Doe de helft van het deeg op de bodem van het bakblik. Maak van het overige deeg pepernootjes door er balletjes van te draaien en deze op de bakplaat te leggen. Hou iets afstand tussen de pepernoten.
- Zet het bakblik en de bakplaat ongeveer 13 minuten in de oven en laat de bodem afkoelen.
- Week ondertussen de gelatineblaadjes in wat water.
- Doe de kwark of plantaardige yoghurt samen met de vanille en ahornsiroop in een kom en roer goed door elkaar. Proef even of je er wellicht iets meer of minder ahornsiroop in wilt doen.
- Verwarm 4 el water in een pannetje en voeg hier 1 voor een de uitgeknepen blaadjes gelatine aan toe. Roer goed door. Doe dit bij het yoghurt mengsel en mix of roer het goed door elkaar heen.
- Doe dan het mengsel op de speculaasbodem en zet dit voor minimaal 3 uur in de koelkast.
- Leg als de kwark / yoghurt stevig genoeg is de pepernoten er bovenop.
- Druppel de gesmolten chocolade over de taart heen.
Ook lekker als ontbijt met wat blauwe bessen of mandarijnpartjes erbij.
Van het deegrecept kun je natuurlijk ook gewoon pepernoten maken;-)
Variatie tip:
Doe het sap van 1 1/2 perssinaasappel door de kwark of yoghurt heen , zo krijgt je een frisse sinaasappelsmaak.
Enjoy!
Ga jij deze taart ook maken? Leuk als je me tagt!