Als je denkt aan de winter, waar denk jij dan aan?
Ik aan donkere dagen, kaarsjes aan, warmte en gezelligheid, en guur weer, meestal dan;-)
Maar ook aan lange wandelingen met een winters zonnetje, schaatsen en als het even kan sneeuwpret!
In de winter gun ik mezelf ook meer de tijd om mijn heerlijke woonkeuken in te duiken en recepten uit te proberen…
Deze keer eentje met peer, volop te krijgen deze tijd van het jaar. Heerlijk vind ik ze, sappig en met een zoete smaak.
Er is volop variatie mogelijk met een sappige peer:
- Perencrumble
- Peren pancakes
- Havermout met warme peer
- Perentaart etc
Ik maakte er deze keer een Gezondere Perencake van, simpel, voedzaam en ook leuk om samen met je kinderen te maken.
Nog leuker om je kinderen meteen mee te nemen in een stukje bewustwording:
Wat zit er nu eigenlijk in een peer en waar is het allemaal goed voor?
Hoe meer jij je kind mee kunt nemen in waarom je iets beter wel of niet kun eten en wat datgene doet voor je lichaam en hoofd hoe beter je kind op latere leeftijd de keuze kan maken in wat wel of juist niet werkt voor je lichaam. Bewustwording is stap 1 op weg naar een betere lichamelijke en mentale gezondheid.
En iets waar ik ouders en kinderen heel graag in mee neem!
Wist je dit al over peren?
1. Een peer bevat vezels, goed voor je spijsvertering. Een inname van 10 gr. vezels per dag kan ook helpen het cholesterol gehalte te verlagen.
2. Ze bevatten stofjes fytonutriënten die een positief effect hebben op cellen in ons lichaam
3. Ze bevatten Vitamine C, wat helpt je immuunsysteem te versterken.
4. Nog een mooie eigenschap van deze sappige fruitsoort: Er zit foliumzuur in wat enorm belangrijk is bij de ontwikkeling van je ongeboren kindje (oa voor de hersenontwikkeling en zenuwstelsel (spina bifida).
5. Ze beschermen de huid door de aanwezige antioxidanten: Vitamine C, K en mineraal koper
Zo zie je maar, dat zo’n sappig peertje behoorlijk wat goede voedingsstoffen bevat die van alles doen voor je lichaam! Maar let wel op, een peer bevat fructose (fruitsuiker). Teveel fructose is ook niet goed voor je lichaam dus eet het liefst niet meer dan 2 stuks fruit per dag.
Wil jij graag meer weten over wat jou en je kind kan helpen aan een beter lichamelijke en mentale gezondheid?
Of zoek je iemand die er meer over kan vertellen bij jou op school , KDC of BSO?
Ik ga er graag met jou over in gesprek. Voel je vrij om eens contact op te nemen!
Recept: Gezondere Perencake
12 personen

- 75 gr. (glutenvrije) havermeel. (Je kunt hiervoor de havermout vermalen in een keukenmachine)
- 75 gr. amandelmeel
- 1 banaan
- 4 medjouldadels
- 3 eieren
- 60 gr gesmolten kokosolie
- 100 ml kokos- of andere plantaardige yoghurt
- 2 tl speculaaskruiden
- 1,5 tl bakpoeder
- 3 kleine handperen
- snuf zout
- 50 ml ahornsiroop (optioneel, maakt de cake iets zoeter)
- Handje ongezouten, ongebrande nootjes
- Handje amandelschaafsel
- Cakeblik
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Meng in een kom de meel, speculaaskruiden en zout door elkaar heen.
- Snijd de dadels in stukjes en pureer de banaan.
- Schil de peren, snijdt door de helft en verwijder het klokhuis. Laat het steeltje zitten!
- Klop 1 voor 1 de eieren door het beslag en voeg daarna de kokosolie, kokosyoghurt, medjouldadels en gepureerde banaan, ahornsiroop en noten toe aan het beslag.
- Vet het cakeblik in of doe er bakpapier in.
- Doe het beslag vervolgens in het cakeblik en duw 1 voor 1 een de halve peren erin.
- Strooi er wat amandelschaafsel overheen
- Zet de cake voor 45 minuten in de oven.
- Laat goed afkoelen en smullen maar!
Snijd de cake in plakjes en vries ze in, zo heb je altijd wat lekkers en voedzaams als tussendoortje.
Ook lekker als ontbijt met wat extra kokosyoghurt en vers fruit.
Ga jij deze cake ook een keer proberen? Leuk als je me tagt;-)
Enjoy!