Heb jij ook bepaalde herinneringen aan eten van vroeger?
Ik wel in ieder geval, sommige gerechten, de geur en de smaak doen oude herinneringen herleven…
In mijn familie houden we bijna allemaal van koken en bakken. En ook bij mijn oma stond er met enige regelmaat wat in de oven of werd er een lekkere taart of cake tevoorschijn getoverd. Zo ook lange vingertaart met een creme gemaakt van koffie. En deze tijd van het jaar maakte ze borstplaat, een ouderwets snoepgoed gemaakt van suiker, heeeel veel suiker;-) Maar wat ik me nog het allermeest herinner is de geur van stoofvlees of hutspot wat urenlang stond te pruttelen op het petroleumstel in de bijkeuken. En waar we altijd wat van mochten proeven, heerlijk!
Mijn lieve sterke oma, met haar witte schort, knotje en wandelstok waar ze alles mee deed, zelfs de bovenraampjes open en dicht doen;-)
Geuren doen iets in je brein, voeg daar een een mooi en warm gevoel aan toe en je hebt een heerlijke herinnering die zo af en toe eens boven komt drijven.
Dat overkwam mij gisteren terwijl deze stoofpot, of te wel “draadjesvlees” zoals ze dat bij ons noemen, zo’n 4 uur stond te pruttelen op mijn gasfornuis.
Het leuke van stoofpotjes: Je kunt eindeloos mee variëren.
Het oordeel van de jongens: Een dikke 8,5 mam! Kijk daar doe je het dan voor… En voor de lekkere zachte smaak van het vlees en de groenten uiteraard;-)
Recept: Stoofpot van runderlappen (draadjesvlees) & groenten
5 personen

- 750 gr. Runderlappen
- 2 winterpenen
- 1/2 knolselderij
- 1 aardappel
- 3 uien
- 4 knoflookteentjes
- 2 tomaten
- 1/2 bak kastanje champignons
- 3 laurierbladen
- Wat takjes verse tijm
- 1 takje rozemarijn
- Extra vierge olijfolie
- Roomboter
- Peper en zout
- Mosterd
- Glutenvrij bouillonblokje
- 300-400 ml water
1 flesje bruin bier
Wat spekjes
Bereidingswijze
- Strooi wat peper en zout over het vlees en smeer het vlees in met een beetje mosterd.
- Snijd in stukjes en braad aan in een pan met wat roomboter tot het vlees bruin kleurt.
- Maak de groenten schoon en snijd in stukjes, houdt de champignons apart.
- Doe wat olijfolie in de pan en fruit de knoflook, winterpeen en ui kort aan. Voeg de overige groenten toe en roerbak deze kort. Voeg het vlees, eventueel nog wat peper en zout, de kruiden , water (of bier) en het bouillonblokje toe.
- Zet de pan op een laag vuur, liefst met een plaatje eronder en laat minimaal 3,5 uur pruttelen. Kijk tussendoor even of er nog genoeg vocht in de pan zit. Voeg de champignons na 3 uur toe.
- Serveer met wat zilvervliesrijst en eventueel verse rode kool.
Ga jij deze stoofpot een keer uitproberen?
Leuk als je me tagt;-