Salades voor de mama’s (of stoere kinderen die dit ook willen proberen). Hier staat thuis bijna elke dag wel een salade op het menu, voor mijzelf en mijn man, maar ook mijn oudste zoon eet regelmatig mee. Onze jongste telg vindt het iets minder, maar ook hij wil steeds meer dingen uitproberen. Ik vind het een ideaal alternatief voor brood. Super om de eventuele restjes uit je koelkast in te verwerken en je krijgt meteen weer wat extra groenten (en dus vitamines & mineralen) binnen. En zeg nou zelf, het ziet er toch uit als een feestje? Proberen dus, laat die boterham met kaas eens een keer voor wat het is en maak een salade, voedzaam & gezond!
Recept: salade met gekarameliseerde peer en geitenkaas

- salade
- geitenkaas in stukjes
- blauwe bessen
- gemengde noten (ongezouten & ongebrand)
- peer
- olijfolie
- klein klontje roomboter
- theelepel rietsuiker
- een klein beetje honing
Bereidingswijze
Is deze salade moeilijk te maken? Zeker niet! Met 5 minuten op tafel. Kidsproof? Niet voor elk kind denk ik.. Maar als ik de geitenkaas eruit zou laten en gerookte kipfilet toevoegen een topper, aldus de jongste spruit. En die peren, die zijn ” de bom” . “Heerlijk mam, daar lust ik wel wat van!” zei hij. Ok , je moet ze niet elke dag gekarameliseerd eten maar hee soms heb je daar gewoon trek in. Moet kunnen vind ik!
- Spoel voor het opdienen de sla goed af en leg de salade op een leuk bord (staat meteen gezellig)
- Schil & snijd de peer in partjes
- Smelt de boter in de pan, roer de rietsuiker en honing erdoor, dit gaat een beetje borrelen.
- Leg de partjes peer ong. 5 min hierin en draai halverwege om.
- Strooi de geitenkaas / blauwe bessen en noten over de salade, besprenkel met wat olijfolie
- Drapeer hier de partjes peer overheen en voilà, klaar is je salade!
Recept: salade met ei en augurk
Dit is typisch een gevalletje, even kijken wat ik nog in mijn koelkast heb liggen salade..

- sla
- ei
- augurk
- Cherry tomaten
- ¼ avocado
- nootjes
- zilvervliesuitjes
- klein restje tonijn
Dressing
- olijfolie
- peper en zout
- klein beetje balsamico azijn
Bereiding:
Leg de salade op een bord. Snijd de ei, augurk, cherry tomaten en avocado in stukjes. Doe deze over de salade heen. Strooi de nootjes en zilvervliesuitjes daarover en verdeel de tonijn over je salade. Besprenkel met olijfolie, balsamico, peper & zout. Enjoy!
Recept: salade met gerookte zalm

- sla
- 1 1/2 ons wilde gerookte zalm
- rode ui
- ¼ avocado in stukjes
- nootjes (ongezouten, ongebrand)
- komkommer
- ¼ paprika
- olijfolie
- klein beetje honing
- peper en zout.
Bereiding:
Leg de salade op een mooi bord. Snijd de zalm, rode ui, avocado, komkommer & paprika in stukjes. Verdeel dit over de sla. Doe hier de nootjes, olijfolie, peper & zout en wat honing overheen. En klaar is je salade. Eetse!
Recept: tonijnsalade

Deze salade bevat net als de zalmsalade een vette vissoort namelijk tonijn. Het is belangrijk om minstens 3x per week een keer vette vis te eten. Vette vis bevat Omega3, heel belangrijk voor je hersenen! Verder is dit een vrij basic salade met dezelfde ingrediënten als de zalmsalade. Ik voegde er alleen nog wat cranberries aan toe.
Recept: tropische salade met mango en passiefruit

- salade
- ¼ mango
- 1 passiefruit uitgelepeld
- nootjes (ongezouten en ongebrand)
- komkommer
- ¼ avocado
- wat blauwe bessen
- gerookte kipfilet
Topping
- balsamico dressing
- klein beetje peper & zout
- olijfolie
Bereiding:
Leg de salade op een bord. Snijd de komkommer, avocado, en kipfilet. Doe dit over de salade heen. Strooi hier wat nootjes, blauwe bessen en passiefruit over. Maak af met een dressing van olijfolie, peper & zout en wat balsamico dressing.
Recept: salade met zoete aardappel en groene asperges

- veldsla
- groene asperges
- zoete aardappel
- cherry tomaten
- ui
- nootjes
Topping
- olijfolie
- peper & zout
- citroensap
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. Snijd de zoete aardappel in stukjes en leg deze op een met bakpapier bekleede bakplaat voor ongeveer 25 minuten. Leg na 15 minuten de asperges er even bij. Bestrooi met wat peper en zout en evt. andere kruiden. Doe ondertussen de de salade in een schaal. Snijd de ui en cherrytomaten. Doe alles over de salade heen. strooi wat nootjes erover , de olijfolie, peper & zout en citroensap. Ook lekker met wat extra geitenkaas of ricotta eroverheen. Enjoy!
Recept: roodlofsalade met appel en abrikozen

- 2 stronken roodlof
- 1 ei
- nootjes
- ½ appel in stukjes gesneden
- 4 gedroogde abrikozen
Dressing
- olijfolie
- honing
- mosterd
- dille
Bereiding:
Snijd de roodloof in stukjes en spoel even af met water. Kook het ei en snijd de appel, abrikozen en ei ook in stukjes.
Leg de roodloof op een bord. Doe de ei, nootjes, appel, abrikozen eroverheen.
Doe de olijfolie, honing, 1 el pitjes mosterd en wat dille in een bakje. Roer dit goed door elkaar heen en verdeel dit over de salade.
Enjoy!
Recept: salade met rode bietjes en geitenkaas

- Rucola of andere salade
- 1 rode biet in stukjes gesneden
- blauwe bessen
- nootjes (ongezouten & ongebrand)
- rozijnen
- komkommer
- geitenkaas
Dressing
- olijfolie
- balsamico azijn
- peper & zout
Bereiding:
Leg de salade op een bord. Doe de in stukjes gesneden rode biet, komkommer, blauwe bessen , rozijnen, nootjes en geitenkaas eroverheen.
Besprenkel met olijfolie, balsamico azijn, peper & zout.