Hebben jullie deze al eens gemaakt??? De eerste keer dat ik deze bloemkoolrijst maakte heb ik niet gezegd dat het bloemkool was. Toen de kids alles lekker hadden opgepeuzeld vroeg ik: “En hoe vonden jullie het?” Heerlijk, maar het smaakte wel iets anders, was het antwoord.
Toen ik vertelde dat dit bloemkool was geloofden ze het eerst niet maar het verklaarde wel de andere smaak. Mooi om te zien hoe dat werkt bij een kind. Als je het van tevoren zou zeggen zal het kind het misschien niet eens willen proberen. Dat is natuurlijk per kind verschillend. ik weet bij mijn jongste in ieder geval dat ik niet altijd alles moet zeggen wat erin zit, dan probeert hij het sneller!
De groenten die je in de “rijst” doet kun je extra fijn snijden, en ik zou kijken naar wat je kind echt niet lust. Laat dit weg of haal het wanneer je opschept eruit. Dit voorkomt onnodige strijd onder het eten.
Recept: bloemkoolrijst met kip en groenten
4 personen

- 600 gr Bloemkool
- Roerbakgroenten of taugé / prei / ui / paprika gesneden
- 4 ons kippendijfilet in stukjes
- kipkruiden (Zie hieronder)
- knoflook (in kleine stukjes gesneden)
- nasikruiden (zie hieronder)
- Olijfolie extra vierge
- 4 eieren
- Cassave
Kipkruiden
Meng alles door elkaar heen en bewaar:
- 1 theelepel zout
- 2 theelepels paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 1/4 theelepel koriander
- 3/4 theelepel knoflookpoeder
- halve theelepel zwarte peper
- 3/4 theelepel tijm
- 1/4 theelepel chilipoeder
- halve theelepel basilicum
Nasikruiden
Voor een flinke pan nasi (op basis van ca 400 gram rijst) meng je alles door elkaar:
- 2 theelepels gemalen komijnpoeder
- 1 theelepel kurkuma
- 2 theelepels gemberpoeder
- 2 theelepels gemalen koriander
- 2 theelepels laos
Bereidingswijze
- Voor de bloemkoolrijst: Hak de bloemkool grof en doe de stukken in de keukenmachine. Vergeet de stronk van de bloemkool niet, die kun je namelijk gewoon eten en die kan ook in de keukenmachine erbij. Maal de bloemkool fijn totdat je korreltjes ‘rijst’ overhoudt.
- Pak een grote wok en verhit deze. Doe er een scheutje olie en fruit de knoflook kort aan. Schep daarna de bloemkool rijst erdoor. Bak dit op hoog vuur een paar minuten aan.
- Niet heel veel tijd? Bijna in elke supermarkt is bloemkoolrijst kant en klaar te koop, let op deze bevat vaak minder vitamines want het staat vaak wat langer in de winkel.
- Doe wat olijfolie in de pan, wok hierin de in stukjes gekruide kippendij ong. 3/4 minuten. Laat deze vervolgens even uitlekken.
- Roerbak de wok groenten met wat knoflook. Voeg daarna de kippendijfilet weer toe & de nasikruiden.
- Wok de Bloemkoolrijst ongeveer 3 minuten, voeg het groente /kipmengsel toe en roer alles nog en keer door elkaar heen.
- Bak een eitje en doe eventueel wat Cassave op je bord erbij…
Meer dan goedgekeurd door beide jongens!!
Een relatief simpele maaltijd en vol met groenten! Enjoy!!!