foto Anders bedraad

“Anders bedraad”

Help mijn kind heeft ADHD” Als ouder(s) van een kind met ADHD weet je als geen ander hoe uitdagend, creatief of geduldig je moet zijn in de opvoeding van je kind. Dit vergt van jou als ouder enorm veel energie. En daarnaast wordt je kind vaak ook nog eens gezien als “lastig” door kinderen of leerkrachten van school, maar soms ook in je eigen familie of in je vriendenkring. Want het zijn immers : Drukke, impulsieve, beweeglijke kinderen met een verminderde focus of motivatie. Dat is wat je vaak terug krijgt. Overwegend negatief dus! Vraag aan iemand waar hij aan denkt bij de term ADHD en je krijgt bovenstaande als antwoord. Wat doet dat met jou als ouder? En wat doet dat met jouw kind denk je? Het maakt jou misschien wel verdrietig en je kind opstandig of boos, je voelt je niet begrepen. Je kunt hierin twee dingen doen:

1) Meegaan in het negatieve > “Zit nou toch eens stil!’ / “Let nu eens een keer op wat je doet!” “Doe nu eens een keer je best!” OF
2) Je probeert je kind op een zo positief mogelijke manier te benaderen. > “Ik weet dat je het moeilijk vind om stil te zitten, wil jij even …. voor me pakken?” / “Jammer dat het nu even niet lukte, volgende keer gaat het vast beter!” “Ik weet dat je het kunt!” “Ik ben trots op je!”

Beide manieren vragen veel van jou als ouder. Van nature zijn we gewend om eerder negatieve opmerkingen te maken dan positieve. En laten nu juist die negatieve opmerkingen beter blijven hangen, zo’n zonde! Je hersenen zijn namelijk “neuro plastisch” dat wil zeggen dat ze te beïnvloeden zijn door wat er om je heen gebeurt. Je hersenen specialiseren zich in de emotie waar je je het meest mee bezig houdt. Je hersenen zijn beïnvloedbaar door ontwikkeling, leren en ervaring.

Je snapt dus al dat een kind dat overwegend negatieve opmerkingen te horen krijgt dit uiteindelijk ook laat zien in zijn gedrag. Reden te meer dus om op een zo positief mogelijke manier met je kind om te gaan en daarnaast ook te zorgen voor een zo ontspannen en gezellig mogelijke sfeer in huis.
Maar hoe dan? Hoe pak je dit concreet aan? Ook hier in huis is het net als bij ieder ander niet altijd rozengeur en maneschijn, en als ik een keer mijn dag niet heb wie moeten het dan ontgelden? Juist de kinderen of in mijn geval mijn man ( als hij thuis is tenminste😉) Vaak reageer je al dan niet bewust jouw emoties af op degenen die het dichtst om je heen staan. Onthoudt niemand is perfect! En van je gemaakte “fouten” kun je leren.

Vraag een volgende keer dat je kind wat doet jezelf eens af voordat je reageert, is het echt zo erg wat hij of zij nu doet? Haal even adem voordat je reageert op de situatie, een snel geplaatste opmerking is niet altijd even doordacht. Praat er met je kind over, wees open in wat een bepaalde situatie met jou doet als moeder of vader. Probeer er achter te komen waarom je kind iets doet, en kijk of je er samen uit kunt komen! Aandacht, liefde en geduld maar ook humor zijn hierin heel belangrijk.

Van kinderen met ADHD weten we dat de gedragskenmerken die we waarnemen (onrust, impulsief, slechte focus, overprikkeld e.a.) al voor het zevende jaar tot uiting komen. En dat deze de sociale en emotionele ontwikkeling zo in de weg staan dat het heel moeilijk is voor een kind om gewoon te kunnen functioneren. De aanleg van ADHD kan de oorsprong hebben in heel veel verschillende dingen bijvoorbeeld: Vroeggeboorte, zuurstof tekort tijdens de geboorte, zwangerschap vergiftiging van de moeder (pre- eclampsie) maar ook door overmatig alcohol / drugs gebruik, stress of slechte voedingsgewoonten van de moeder.

Bij 60-90% van de kinderen is de ADHD erfelijk bepaald. Betekend dit dat het kind dit dan ook krijgt? Dat hoeft niet, soms slaat het een geslacht over en de omgevingsfactoren (o.a. voeding, leefstijl) zijn hierbij van groot belang. Ik zal hier later nog eens een blog over schrijven.

En wat nu als je kind AD(H)D heeft? Of zoals wij het in de opleiding ADHD natuurlijk Expert noemden: “Anders bedraad”. Na veelvuldig onderzoek is gebleken dat kinderen met AD(H)D vaak een aantal essentiële voedingsstoffen tekort komen. O.a. Omega3, vitamine D3 en magnesium. Deze zijn van groot belang voor de aanmaak van neurotransmitters. Neuro wat? > Je kunt het zien als een soort boodschapper stofjes in de hersenen. Deze stofjes verplaatsen zich door je hersenen en zorgen voor een bepaald gevoel of actie. Serotonine is een heel bekende. (ook wel het happy hormoon genoemd) Deze zorgt o.a. voor innerlijke rust, tevredenheid, goede darmperistaltiek en het is de voorloper van Melatonine (slaaphormoon). Maar ook dopamine wat onder andere zorgt voor je motivatie, concentratie & alertheid. Zoals je al kunt lezen zijn dit juist de dingen die voor een kind met AD(H)D moeilijk zijn.
Het tekort aan Omega3 & vitamine D3 zorgt er ook nog eens voor dat de celwand van je hersencellen hard en minder doorlaatbaar wordt. Zo kunnen de signalen nog minder goed worden doorgegeven. (zie blog Omega3).

Verder is het juist bij deze kinderen (maar eigenlijk voor ons allemaal) heel belangrijk zorg te dragen voor een goede darmflora. Wist je dat je darmen “communiceren” met je hersenen? Gluten (gladiomorfine), zuivel (casomorfine) & bewerkte voeding , maar ook sojaproducten (sojamorfine) > ook wel Exorfines genoemd, kunnen de darmwand op een gegeven moment zo irriteren dat deze “lek” raakt. Zo kunnen verkeerde cellen of ziekmakende bacteriën terecht komen in de bloedbaan en uiteindelijk in de hersenen. Wanneer er teveel ontstekingsstoffen aanwezig zijn in de hersenen kan er Neuro inflammatie ontstaan (ontstekingen in de hersenen) met alle gevolgen van dien.
Bedenk je eens wat dat doet met je kind wat AD(H)D heeft waarbij de hersenen al niet naar behoren kunnen functioneren?

Als ouder kun je door op de voeding van je kind te letten, je kind voldoende laten bewegen & helpen te ontspannen en zorg te dragen voor een goede nachtrust heel veel bereiken.
> Wist je eigenlijk wel dat je te maken hebt met een heel uniek en bijzonder kind? Kinderen met ADHD zijn vaak: creatief, denken “buiten de box”, oplossingsgericht, spontaan, grappig, wijs, puur, hebben een rijke fantasie, gek op dieren, experimenteel, snelle denkers en zo kan ik nog wel een aantal heel mooie eigenschappen opnoemen! Fantastisch toch?

>En weet je welke mensen volgens het Forum ADHD blog ook anders “bedraad” zijn? Acteur Jim Carrey, Albert Einstein, Mozart, Steven Spielberg, Walt Disney, Salvador Dali, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en nog veel meer… Wauw, dat zijn nog eens namen! Deel dit eens met je kind, vertel erbij dat dit stuk voor stuk heel beroemde mensen waren of zijn.

Laatst deden we aan tafel een rondje “Kletspot” de meesten van jullie zullen het wel kennen. Een glazen pot met vragen erin als : Wat wil je later worden als je groot bent of wat ben je liever Slim & lelijk of dom & knap. Nu vind ik dit soort benamingen al een gespreksonderwerp waard want wat is nou slim / dom / knap of lelijk. Welke definitie geef jij daaraan? Iemand kan dan misschien niet goed leren, maar maakt dat je meteen “dom”? En wat is “knap?” Ik vind persoonlijk iemand pas echt knap als ik aan zijn of haar ogen kan zien dat er een “goed hart” achter deze persoon schuil gaat. Maar goed dat even ter zijde…. Er zat ook een vraag tussen, omschrijf je zelf in drie woorden. Nu blijkt dat voor de een wat makkelijker als voor de ander. Dus vroeg ik: “ Kun jij dan wat opnoemen?” Aan de jongste.
Eerst kwamen de wat minder leuke dingen, want tja als je tiener bent lig je ook weleens behoorlijk in de clinch met je grote broer. Maar daarna kwamen er hele mooie positieve eigenschappen naar boven. Met als afsluiter dat hij toch wel echt blij was met zo’n grote broer die voor hem opkwam wanneer hij het even moeilijk had. Recht uit zijn hart, open en eerlijk met de tranen bijna in zijn ogen. Dit zijn de positieve eigenschappen waar ik het eerder al over had, gevoelig, oprecht & spontaan! Heerlijk… Deze momenten koester ik, en de kinderen ook. Heel waardevol om dat zo naar elkaar te kunnen benoemen.
Dit gun ik jou en je kind ook, dat je het positieve in elkaar mag blijven zien en ook benoemen. En weet je even niet (meer) hoe dat moet? Dan help ik jullie heel graag weer op weg!

Bronnen:

Forum ADHD blog
Presentatie : Mark van Lokven (Brein expert)
Opleiding ADHD natuurlijk Expert, Better Health Academy
Stichting OrthoKennis

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *