moeilijke slapers, overprikkeling, adhd, add, gevoelig kind

Slaap….

Wat doet je nachtrust voor jou? Voor je lichaam maar ook voor je hersenen?
De wekker gaat… je strekt je arm uit en drukt op de snooze knop, niet nu al?! Je voelt je nog suf en hebt een zwaar hoofd. De kinderen zijn vannacht tig keer wakker geweest en je hebt weer eens liggen piekeren over wat je allemaal nog doen moet deze week… Na een aantal keer snoozen sleep je je verfrommelde lijf het bed uit en gaat met een duf hoofd richting de badkamer of je pakt een kop koffie om even goed wakker te worden.

Hmm dat smaakt goed, je lijf wordt eindelijk een beetje wakker. Of als je pech hebt loop je de hele dag met een duf hoofd rond, je vergeet van alles en vindt na een half uur zoeken je huissleutel terug in de aardappel bak, ja heus echt gebeurt!
Heb jij dat ook wel eens van die dagen dat je niet vooruit te branden bent? En is dat eigenlijk normaal of zijn we dat normaal gaan vinden?

Hoe komt dit nu?

Dat kan verschillende oorzaken hebben: Naarmate je ouder wordt (na je 40ste) neemt je Melatonine gehalte af. Melatonine is het hormoon dat er voor zorgt dat je slaap krijgt en ook goed door blijft slapen. Ongeveer vanaf 20:00 uur zorgt dit hormoon ervoor dat je je wat slaperiger voelt, je lichaam gaat meer in een ontspannen stand en je moet soms gapen. Het is daarom ook niet aan te raden ’s avonds laat nog allerlei actieve dingen te ondernemen, daardoor gaat je lichaam juist weer in de “aan” stand. Daarover straks meer.
Bij kinderen & jong volwassenen wordt Melatonine nog volop aangemaakt, vandaar dat je ’s nachts wat kunt laten vallen en ze toch heerlijk door kunnen blijven slapen. Of die goede oude tijd dat je met je vrienden op kroegentocht ging tot in de late (of vroege) uurtjes en er de dag erna nog fit uit zag. In plaats van dat je de rimpels uit je gezicht probeert te krijgen en er een heel arsenaal aan make up aan te pas moet komen om er nog wat fraais van te maken, om over je wattenhoofd nog maar te zijgen..

Wat gebeurt er nu eigenlijk in je slaap?
’s Nachts worden je hersenen gereinigd, je hersencellen nemen tijdens het slapen maar liefst 60% in volume af, er komt meer ruimte tussen je cellen waardoor het breinvocht kan stromen, zo worden afvalstoffen en dode cellen verwijdert. Dit wordt ook wel het “breintoilet” genoemd. Maar dit geweldige breintoilet spoelt alleen door als je in een diepe slaap bent. In je vierde of vijfde REM slaap. Deze bereik je pas na een uur of zes! Daarom voel je je na een gebroken nacht vaak zo suf. Je begrijpt dus wel dat een diepe slaap van groot belang is voor onze gezondheid en in ieder geval ons mentale welzijn. Als je je suf voelt heb je vaak minder zin om te bewegen, gezond te eten etc. Alles kost heel veel moeite. Je komt in een vicieuze cirkel terecht. Wil je wat kilo’s kwijt kijk dan dus ook eens naar je slaappatroon, ontspanning en beweging!

Sinds ik anders ben gaan eten, voedingssupplementen gebruik en dagelijks in ieder geval 30 minuten beweeg & tijd inplan voor ontspanning voel ik me stukken fitter & helderder en slaap ik een stuk beter.
Ik weet steeds beter mijn “rem” te vinden maar in mijn enthousiasme race ik ook nog wel eens teveel door, beantwoord ik nog even een appje op de late avond of maak nog wat werkzaamheden af waar ik overdag niet aan toe gekomen ben. Iets met alle ballen hoog proberen te houden… Met als gevolg een flinke migraine aanval. Letterlijk de rem erop, als je het zelf niet doet regelt je lijf dit voor jou. Je wordt stil gezet. Of na heerlijk te zijn ingeslapen midden in de nacht ineens wakker te schieten met een fantastisch idee of en to do listje wat in je hoofd blijft zitten. Herkenbaar? Inmiddels weet ik wat werkt, maar nog beter is het proberen te voorkomen! Hoe dan?

Wat kun je er zelf aan doen om zo goed mogelijk te kunnen slapen?
• Drink in de avond geen cafeïne meer, dit houd je wakker.
• Liever niet eten in de avond, dit zet je lichaam weer aan het werk en dus in de “aan stand”
• Probeer ’s avonds werken zoveel mogelijk te vermijden, dit kan een stressreactie op roepen in je lijf en je hersenen worden weer volop aan het werk gezet.
• Doe minstens een uur voordat je gaat slapen je scherm uit, blauw licht verstoord de Melatonine productie. Nog snel even insta of FB checken zorgt er daarnaast ook voor dat je weer gaat nadenken, het zet je vaak onbewust weer aan tot actie. Je wilt toch nog even reageren of vraagt je af of je wel genoeg gepost hebt die dag.
• Volg een vast slaappatroon, elke dag rond dezelfde tijd naar bed en weer opstaan helpt je in een bepaald ritme te komen.
• Zorg voor een goed geventileerde slaapkamer. Zuurstof is heel belangrijk o.a. voor je hersenen.
• Verduister je slaapkamer, licht heeft veel invloed op ons slaap- waakritme. (vooral in de zomer wanneer het al vroeg licht is)
• Voeding, zon, beweging en positieve / blije gedachten stimuleren de aanmaak van Serotonine wat weer nodig is voor de aanmaak (bouwstof) van Melatonine. Dus ook al heb je weinig puf na een dag werken, geef jezelf een schop onder je kont en ga een rondje wandelen
• Ontspan, lees een boek, neem een bad, luister naar muziek net wat voor jou werkt. Het helpt je lichaam om in een rustigere stand te komen.
• Een tekort aan magnesium kan ook bijdragen aan een verstoorde nachtrust. O.a. stress maar ook veel sporten (meer zweten) verlaagt het magnesium gehalte in je bloed. Je hebt magnesium voetenbadjes, sprays, nano magnesium (neemt snel op) of etherische oliën. Informeer eens bij een Natuurwinkel in de buurt.

 

Je snapt nu wel een slechte nachtrust betekend dus dat je jezelf niet goed kan reinigen, met als gevolg : Hoofdpijn een suf gevoel, niet helder kunnen denken (slechte focus),  of dus migraine…

Maar het sluipt er vaak ook in dat je minder goed voor jezelf zorgt op het gebied van gezond eten, keuzes maken, sporten etc. Je beland als het ware in een cirkeltje. 

Minder energie – minder focus – minder zin om te werken aan je gezondheid.


Als ouder gun je je kind het beste, help hem of haar hier ook bij. Zeker nu bijna elk kind wel een mobiel of tablet heeft. Geef hierin zelf het goede voorbeeld. Je bent als ouders de spiegel van je kind! Zorg goed voor jezelf zo zal je het veel langer volhouden om voor je kinderen en anderen te zorgen. Zoals je hebt kunnen lezen voel je je uiteindelijk veel fijner als je let op bovenstaande tips.

 

 

Kinderen en moeite met inslapen…

Heb je een kind wat problemen heeft om te ontspannen, snel overprikkeld is, met AD(H)D, overgewicht of moeilijk in slaap kan komen? Dan zijn o.a. bovenstaande dingen minstens net zo belangrijk.

Op het moment dat je kind net op bed ligt, begint het pas… Alle dingen die die dag gebeurt zijn passeren nog even de revue en  je kind komt niet goed in slaap…. Zogenaamde “piekergedachten”

Wat oa kan helpen naast alles wat hierboven is genoemd:

  • Erover praten, echt even de tijd nemen voor je kind.
  • Alle piekergedachten in een ballon blazen en deze samen (buiten) leeg laten lopen.

 

Als kindervoeding- en AD(H)D coach help ik jou daar graag mee op weg.

 

Meer weten? Neem dan eens contact met me op.

https://www.vitalbyfood.nl/contact/

 

Bronnen:
• Better Health Academy
• Brain Balance, Charlotte Labee
• De Gelukspiramide, Cathelijne Wildervanck & Amber Albarda
• Verschillende artikelen op internet.

VitalbyFOOD, Kindervoedingscoach & ADHD natuurlijk Expert.

Facebook
Pinterest
LinkedIn
Print
Email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *